.رژیم گیاهخواری چیست؟از ابداع تا فواید آن
فیثاغورس و ابداع گیاهخواری
از آنجایی که این نوع رژیم غذایی به تازگی فراگیر شده و به نوعی نوظهور است اکثر افراد فکر می کنند که این نوع رژیم غذایی و گیاهخواری تاریخچه ی خاصی ندارد و کاملا حاصل زندگی مدرنیته است.
ما از گدشته تا کنون در انواع کشور ها و اغلب ادیان رژیم گیاهخواری و جود داشته و به آن توصیه شده است برای مثال در کناب معروف کالین اسپنسر به نام تاریخچه ی گیاهخواری گفته شده است که اجداد انسان نمای ما در طول 24 میلیون ساله ی تکامل خود،5.1 میلیون سال را تقریبا با رژیم غذایی مطلق گذرانده اند و تنها گاهی از کرم ها و یا حشرات تغذیه می کردند این عقیده کامل با ساختار بدنی و فرم دندان های انسان اولیه ساز گار بود.
کرومانیون ها که جد مستقیم ما بودند در پهنه ای از کره ی زمین زنذگی می کردند که آب و هوای بسیار متعادل داشت و به راحتی به منابع زیادی از گیاهان و میوه ها دسترسی داشتند اما نئاندرتال ها که انسان هایی متعلق به پهنه های یخ زده ی شمال اروپا بودند و صرفا می توانستند از گوشت حیوانات تغذیه کنند؛ که بسیاری نیز معتقدند که علت اصلی نابودی و انقراض نئاندرتال ها فقدان گیاهان و میوه های متنوع است.
در رم باستان اعتقاد به گیاهخواری بیشتر بود و مردمان رم باستان بیشتر به این نوع رژیم غذایی اهمیت می دادند در میان فیلسوفان یونان نیز این نوع رژیم غذایی بسیار رایج بود؛ برای مثال فیثاغورس فیلسوف و ریاضی دان سده ی ششم پیش از میلاد رژیم غذایی داشت که در آن به گیاهخواری توصیه و از سلاخی شدن حیوانات و استفاده از گوشت آنها به عنوان وعده ی غذایی اجتناب می شد.
اعتقاد به گیاهخواری تا قرن هجدهم به صورت تجربی ادامه یافت تا زمانی که پرشکان نیز به جمع فیلسوفان پیوستند.
در آن زمان پزشکان گیاهخواری را توصیه می کردند برای مثال دکتر (ویلیام لمب) که عضو حزب ویگ در دوران ویکتوریابود و در جایگاه وزیر امور خارجه و نخست وزیر بریتانیا خدمت می کرد برای بیماران سرطانی رژیم گیاهخواری را توصیه می کرد و معتقد بود این رژیم می تواند بسیار بر روند سرطان تاثیر گذار باشد و همچنین می تواند عاملی بر عدم پیشرفت سلول های سرطانی باشد.
تا این زمان این نوع رژیم بیشتر به رژیم فیثاغورسی مشهور بود، تا قرن نورزدهم که با گسترش احساسات بشر دوستانه و همچنین اهمیت به هر نوع موجود زنده و حق زندگی برای آنها، رژیم گیاهخواری دلیلی دیگری در زمینه ی جدیدی از تفکرات فرهنگی قرار گرفت؛ در این زمان منابع غذایی به وفور در اکثر نقاط جهان وجود داشت و دسترسی مردم به انواع منابع غذایی زیاد بود.
در آن زمان هم مانند عصر حاضر وجود دلایلی مانند نکشتن حیوانات و عدم سلاخی آنها بسیار موردتوجه بود همچنین وجود عقیده ای که کشت غلات و حبوبات را بسیار مقرون به صرفه تر از گسترش دامداری ها از نظر اقتصادی می دانست.
مجموعه ی این عقاید موجب بنیان گذاری انجمن گیاهخواری شد و اصطلاح رژیم گیاهخواری(vegeterian) نیز جایگرین رژیم فیثاغورسی شد.
کلیات تاثیرات گیاهخواری
توجه به رعایت اصول گیاهخواری می تواند تاثیرات بسیار چشمگیری بر بدن و سلامت ارگان های مختلف بدنی شود اما عدم رعایت این اصول تاثیرات کاملا عکس دارد برای مثال حذف گوشت و فرآورده های گوشتی دور ی می کنید اما از نان های فرآوری شده و انواع خوراکی هایی که حاوی قند و شکر فراوان هستند به صورت مکرر استفاده می کنید فقط در حال ضربه زدن به بدن خود هستید به همین دلیل است که توصیه می شود برای رژیم عذایی گیاهخواری حتما با پزشک خود مشورت کنید.
4مورد از بهترین فواید رژیم گیاهخواری
1-کمک به لاغری و تناسب اندام
بسیاری از افراد برای کنترل وزن خود و همچنین کاهش حجم و توده ی بدنی خود از گیاهخواری استفاده می کنند؛شاید برایتان سوال باشد که صرفا استفاده از گیاهان و فرآورده های گیاهی به تنهایی منجر به سیری نشود اما نکته ی قابل توجه این است که گیاهان و فرآورده های آنها به دلیل فیبر بالایی که دارند خیلی زودتر منجر به احساس سیری می شوند و این احساس را به مدت طولانی تری حفظ می کنند.
سیر سیاه و معجزه ی لاغری و تناسب اندام
از آنجایی که سیر سیاه به روش تخمیری از سیر سفید یا همان سیر معمولی تهیه شده است پایه ی کاملا گیاهی داشته و از این رو گزینه ی بسیار مناسبی برای گیاهخواران است و بسیار مورد توجه این نوع افراد است و از آنجایی که مصرف منظم این نوع سیر باعث افزایش متابولیسم بدن می شود باعث می شود که برای هرنوع رژیم لاغری مناسب باشد.
2-کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و بروز سکته
امروزه ابتلا به بیماری های قلبی بسیارشایع شده است و یکی ار مهم ترین دلایل آن عدم مصرف درست وعده های غذایی است و همچنین بی کیفیت بودن موادغذایی و روی آوردن مردم به غذاهای فرآوری شده است.
در این میان افرادی که رژیم گیاهخواری دارند معمولا افرادی هستند که بسیار بر سلامت وعده های غذایی خود تاکید دارند و کیفیت بسیار مناسبی از مواد غذایی را مصرف می کنند؛ این دسته از افراد به علاوه ی مصرف درست مواد غذایی، معمولا گوشت و فرآورده های گوشتی را از برنامه ی غذایی خود حذف می کنند که این نتیجه ی نسبتا ماسبی را برای قلب و عملکرد ان ذارد از آنجا که چربی اشبتع بدن کاهش می آید و همچنین کلسترول بد خون یا همان LDL نیز کاهش می آید و درنیجه گردش خون بسیار مناسب تر می شود و ذستگاه گردش خون با کارایی بالاتری عمل می کند و درنتیجه ی همه ی اینها دریچه ها و رگ های قلبی در سلامتی کامل به کار خود ادامه می دهند و احتمال بروز سکته بسیار کاهش می یابد.
سیر سیاه و تاثیر آن بر کارکرد قلب
شاید برایتان جالب باشد که سیر سیاه چگونه می تواند بر قلب تاثیرگذار باشد؟
توجه به این نکته که سیر سیاه به عنوان یک گیاه تخمیری در بازار عرضه شده و به دلیل منشاش بسیار کاربردی و حتی عملکردی بهتر از انواع میوه ها و سبزیحات دارد و مصرف روزانه ی آن باعث می شود که همانند یک تصفیه کننده ی خون عمل کند.
3-بهبود کلیه با گیاهخواری
یکی از تاثیرات مهم گیاهخواری تاثیر آن بر کبد که یکی از مهم ترین عضو های بدن است، می باشد. تمام این تاثیر هم به کنار گذاشتن گوشت قرمز وابسته است.
زمانی می توان گفت که کلیه عملکرد مناسبی دارد که اسیدته ی ادرار بالا باشد؛ مصرف گوشت قرمز باعث تولید نوعی پروتئین در بدن می شود که باعث کاهش اسیدته ی ادرار می شود، و کاهش این پروتئین نیز منجر به افزایش اسیدته ی ادرار می شود درنتیجه عدم استفاده از گوشت قرمز به واسطه کاهش تولید این نوع از پروتئین منجر به افزایش اسیدته ی ادرار و کارکرد بهتر کلیه می شود.
علاوه بر آن گیاهخواری تاثیرات دیگری بر کلیه و همچنین جلوگیری از برخی جهش های ناخواسته نیز دارد که می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مقالات زیر مراجعه کنید
کبدچرب و روش های جلوگیری از آن
4-گیاهخواری و پیشگیری از دیابت
در تحقیقات اخیر دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که افرادی که دارای رژیم گیاهخواری به خصوص خام گیاهخواری هستند به علت مصرف فراوان حبوبات و غلات باعث می شود که سطح قند خون پایین باشد و بالا نرود؛ به طور کلی مصرف سبزیحات و فرآورده های گیاهی باعث جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع دوم می شود.
به طور کلی خوراکی هایی که باعث پیشگیری از دیابت میشود خوراکی هایی هستند که فیبر بالایی داند چون فیبر موجود در غذاها آرام هضم می شود از این رو احتمال افزایش قندخون را کاهش می یابد.